Smile :)
Background 1 Background 2 Background 3


Older Post | Newer Posts
Ohh Pegedil ! :)
Friday, 1 June 2012 | 11:34 | 1 Comment
Assalamualaikum,
this time, nak share resepi pegedil daging ngan korang, ehehehe.  cmne timbulnye rase nk buat pegedil nie bila tiba2 rase cm nk makan pulak, tgh syok2 bace novel tetibe teringin pulak nk makan pegedil, 
so tanye kat mak ku camne nak wat pegedil.
 Alhamdulillah, Mak aku pun ajarkan. so, inilah dia resepinya, senang je buat pegedil nie. Taa susah pun ! 
Orang kate kalau kita da dpt satu ilmu tu eloklah kita sebarkan,Lebih berkat ilmu tu nanti :)
 jadi aku harap korang dapat buat pegedil nie dgn jayanya same mcm aku jgk . Gudluck dear ! :)
senang je buat mende nie ^^

Bahan A : ( Penyediaan kentang )
1. Mula2, buang kulit kentang tu dulu okayy ! dalam 10 biji da cukup da.
2. Then, potong macam ala-ala wedges KFC tu k, tapi jgn tebal sgt sbb takut nnt taa masak.
3. After that, rebus kentang2 yg telah dipotong tuu,tambahkan secubit garam dalam periuk tuu.agak2 dalam 10 minit da okay da.
4. Kalau nak tau kentang tuu empuk ke tak, cube try cucuk ngan sudu, lau lembut da masak la tuu. Okayy ! 
5. Pastu, tuskan kentang2 yg da masak tu.
p/s : [ Juz buat slow n steady je k, Jgn smpai terpercik pulak. Careful !]
6. After dah tapis , hancurkan potato tu sampai lumat. Sampai dye jadi hancur okay, so nnt senangla nk gaul dgn daging tu. :)

Bahan B : ( Penyediaan Daging )
1. Amek daging lembu yg dah dihancurkan or korang boley amek burger daging yg masih belum digoreng, n tunggu sampai dye sejuk n barulah hancurkan daging tuu okayy. recommended : Ramly Burger.ehehe.
2. Tambahkan air semangkuk kecil ke dalam kuali.
3. Then,tambahkan daging tuu,n letak sesenduk kecil bawang yg telah dikisar. and hidupkan api. 
4. Pastu, letak black pepper cikit.
5. Pastu, serbuk perasa.
6. letak lada sula sikit.
7. After that letak garam secubit. Kalau rase dye agak2 tak masin, boleh tambah sikit. Bergantung pada citarasa setiap individu.  
8. Gaulkan dalam kualli tu sampai air tu da takde.Then, tutuplah api kuali tu. 

Gaulkan kentang dan daging. ;)
1. Selepas daging  yg dimasak dlm kuali tu da ready, masukkan ia ke dalam kentang yg dah hancur tu tadi (Bahan A). 
2. Gaulkan, gune tgn pun boleyy ! Lagi senang, pastikan dah basuh tangan okayy.
3. Kalau mase kita gaul tu kentang tu lekat2 kat tgn, then tambahkan sikit tepung gandum.Jgn byk sgt ye !  Pastu, sambung gaul sampai da sebati. ( jgn byk sangat k, nnt dye keras )  
4. Lepastu, ketul-ketulkan ia n buat bentuk bulat.
5. Then, kalau rase taknak goreng dulu, bole simpan dalam peti ais. :)
6. If nak goreng , Salutkan dgn telur mentah yg dah dihancurkan. lepas tu goreng  ! :) Cara ni, same macam nak wat roti telur, golek2 n goreng. ^^

Hah ! kan senang ? :) 
Selamat mencuba ! :)
Kalau ade pertanyaan jemputlah comment . 
I will be there for u.Dont worry. :)
This, recipe is originally from my mother. Terima kasih mak ! :)
Wassalam.



1 comment(s)
Older Post | Newer Post